Sjekk branntryggleiken hjå deg sjølv!

I desember set den nasjonale «Aksjon boligbrann» søkjelyset på branntryggleiken i førjuls- og juletida. Sjekk korleis det står til med branntryggleiken heime hjå deg sjølv ved hjelp av brannvesenet sitt skjema.

«Aksjon boligbrann» føregår 4. – 6. desember. Brannvesenet går då på heimebesøk til innbyggarane og gjer ein enkel sjekk av røykvarslar, sløkkjeutstyr og rømmingsvegar. Om lag 40 000 husstandar over heile landet får besøk av lokalt brannvesen/feiarvesen og eltilsyn.

Får du ikkje besøk av brannvesenet kan du sjølv gjere ein kontroll av branntryggleiken heime, ved hjelp av dette skjemaet (PDF, 66 kB)

Ekstra risiko i juletida
I perioden 2000 til 2017 var det 4 774 bygningsbrannar i Hordaland. Dei mest brannfarlege månadene var januar med 516 brannar, og desember med 502. Ingen personar er så langt i år omkome i brann i Hordaland.

- Levande lys, peiskos, bruk av komfyren og meir bruk av elektrisk utstyr utgjer ein ekstra risiko i juletida, særleg i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjer det difor til ein hugseregel å byte batteri 1. desember, som er Røykvarslardagen, seier brannsjef Leif Linde.

1.desember er Røykvarslardagen og brannvesenet oppfordrar alle til å byte batteri i røykvarslaren og sjekke at den verker. Alle bustader skal ha røykvarslarar eller brannalarmanlegg, og du må ha minst éin varslar i kvar etasje. Alarmen skal kunne høyrast tydeleg på opphaldsrom og soverom, også når døra mellom romma er lukka.

Røykvarslardagen og Aksjon boligbrann er et samarbeid mellom brann- og feiervesenet, Det lokale eltilsyn, Norsk brannvernforening, Gjensidige og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Publisert av Linda-Sofie Frøland. Sist endra 05.12.2018